+36 30 99 00 336

Budapest 1122, Krisztina körút 7.

office@arworks.hu

""

Feladatok

ELŐKÉSZÍTÉS

Az IVF folyamatának megértése, leképezése

ANIMÁCIÓK

Az akciók-hatások bemutatása bárhol is történik

UI TERVEZÉS

Az IVF mikroszkóp működtetésének leképezése

MODELLEZÉS

A petesejt és spermium élethű 3D reprodukálása

ÉRTÉKESÍTÉS

Quest és webes fizetési rendszer kialakítása

RANDOMIZÁLÁS

Hogy semelyik két training ne legyen ugyanaz

IVF szimulátor

IVF VR training szimulátor

Elkészült a világ első, virtuális valóság szemüveget használó, hazai fejlesztésű IVF oktatási szoftvere, mellyel a mesterséges megtermékenyítést tanuló szakemberek gyorsabban és jobban készülhetnek fel feladatukra. A VR alternatívájaként, böngészőben, laptopon is futó megoldás segítségével a teljes, a petesejteket és a spermiumot érintő folyamat begyakorolható, legyen annak helyszíne egy egyetemi oktatóterem vagy egy biokémikus nappalija.

Az ARworks tíz hónapig tartó fejlesztéseként született meg és kerül most bevezetésre az IVF Sim PRO virtuális szimulátor, mely óriási segítséget jelent az IVF tanulásban és oktatásban.

A gyermekvállalási időpont kitolódásával a mesterséges megtermékenyítés egyre nagyobb szerepet kap, egyre több pár kényszerül segítséget kérni álmai beteljesüléséhez. Ennek megfelelően e szektor a világ minden részén óriási növekedésen megy keresztül, mely egyben azt is jelenti, hogy egyre több, az IVF procedúrát speciális mikroszkóp segítségével elvégezni képes szakemberre van szükség. Az ARworks szoftveres szimulátora ezen szakemberek oktatását, gyakorlását segíti a legkorszerűbb, legújabb technológia felhasználásával.

Web page: ivfsimpro.com
Demo video: https://youtu.be/si9R3ivEqI8
Fotók: https://drive.google.com/drive/folders/1_1091goPd0oTYF0uMDD9DBQnKzAxdh8R?usp=sharing
Előfizetés után az alábbi linkekről lehet letölteni/futtatni az alkalmazást

Web app link: https://arworks.hu/download/ivfwebgl/
Oculus Quest Store link
https://www.oculus.com/experiences/quest/3578853542220471/
(az alkalmazás az oldal alján, az App Lab alatt található)
Az IVF Sim Pro kétféle módon használható – egyrészt egy Oculus Quest virtuális valóság szemüvegre letöltve és azon keresztül belépve az ARworks virtuális IVF laboratóriumába. Másrészt, ezzel teljesen egyenértékűen, egyszerűen a számítógépen, annak internet böngészőjét használva.

A szimulátort használó egy virtuális, 3 dimenziós IVF laboratóriumba érkezik, ahol az összes procedúrához szükséges berendezés megtalálható. Ezek közül a legfontosabb a speciális manipulátorokkal ellátott mikroszkóp, melynek részeit, funkcióit külön, felnagyítva is bemutatja az alkalmazás.Az asztalon álló virtuális mikroszkóphoz hajolva, egy petri csésze tűnik fel, benne az első munkafázist jelentő hordozóanyag-cseppekkel. E cseppek egyikébe kell a szemünk előtt feltűnő, véletlenszerűen úszkáló spermiumok közül egyet kiválasztani, megfelelő irányba forgatni és a szívótűbe felszívni. E ponton jól látszik a szimulátor egyik fontos előnye: a spermiumok között véletlenszerű számban és helyen feltűnnek deformált spermiumok is, melyek természetesen nem használhatóak. A valós oktatás során nem vagy csak nagyon nehezen lehetséges a tankönyvi, mintegy 30+ féle sérül spermium bemutatása viszont ez a virtuális szimulátorban nem jelent gondot.

A tanulónak aztán végig kell vinni a folyamatot, lelassítani a kiválasztott spermiumot, megtörni a farkát és újra felszívni a tűbe. A látott kép mindvégig megegyezik a valóságban tapasztalttal: a tűk, a spermiumok, a petesejtek ugyanúgy néznek ki, mint egy valóságos mikroszkópban.

A következő lépés a feltűnő több petesejt közül az egészséges kiválasztása – e ponton is véletlenszerű számú és típusú deformált, például hiányzó vagy sérült polar bodyval rendelkező petesejt közül kell ezt a szakembernek megtennie.

Ha a folyamat során a tanuló bárhol hibát vét, a szoftver megállítja, tájékoztatja arról, hogy mi történt és lehetőség van a korrekcióra.

Ezek után történik meg a virtuális mikroszkóp alatt, maga a mesterséges megtermékenyítés – a befecskendező tűben lévő spermiumot be kell juttatni a támasztó tűvel rögzített petesejtbe. Figyelve a petesejt pozíciójára, a polar body elhelyezkedésére és arra, hogy meddig vezeti be a tűt a szakember a petesejtbe. Ezután a VR kontroller vagy a megfelelő számítógép billentyű megnyomásával a kiválasztott egészséges spermium bejuttatásra kerül és megtörténik a megtermékenyítés.

A valós folyamatban néhány nap múlva, az IVF szimulátorban rögtön ez után a biopszia is elvégzésére kerül. A már osztódó, azonos részekből álló csírasejtből kell a mikroszkóp alatt mintát venni, hogy annak genetikai vizsgálat el lehessen végezni.

A folyamat során a tanulókat először lépésről-lepésre instrukciók vezetik, meghatározva, hogy melyik ponton mit kell tenniük és visszajelzést adva arról, ha valamit nem jól csinálnak. A tanulás későbbi fázisában a digitális szimulátor ezen funkciója kikapcsolható és akkor – ugyanúgy, ahogy a valóságban is – a szakembernek magára van hagyva és saját tudása alapján kell a folyamatot végig vinnie.

Külön hasznos funkció – ahogy az a valóságban is történik– a virtuális laboratórium asztalán álló kontroll monitoron is látható a mikroszkóp nézet és akár ezt nézve is el lehet végezni a mesterséges megtermékenyítést.

A professzionális IVFSimPro alkalmazás akár Oculus Quest Virtuális Valóság szemüvegben akár számítógépen használható – ez utóbbi esetben semmiféle különleges letöltésre nincs szükség, a training szoftver Chrome, Edge vagy Safari böngészővel, mint web oldal működik.

A megoldás előfizetéses konstrukcióban érhető el, egyéni és intézményi felhasználóknak külön-külön csomaggal.

Az IVF Sim Pro szoftvert az ARworks, a 10 éves tapasztalattal rendelkező VR és AR fejlesztő, tervezte és fejlesztette a Dubaiban működő, The IVF Company klinika szakmai vezetésével.

ÜGYFÉL

Saját Spin Off

DÁTUM

2021

TECHNOLÓGIA

Virtuális Valóság

PLATFORM

Unity